
بازارها در انتظار سخنرانی رئیس فدرال رزرو در کنگره آمریکا؛ آیا تغییری در سیاست نرخ بهره در راه است؟
به بررسی گزارش نیمساله فدرال رزرو اختصاص دارد، به احتمال زیاد به موضوعاتی کلیدی مانند سیاست نرخ بهره، تأثیر حمله نظامی اخیر آمریکا به ایران، و استقلال بانک مرکزی از مداخلات سیاسی خواهد پرداخت.
این اولین حضور عمومی پاول از زمان تصمیم هفته گذشته بانک مرکزی برای ثابت نگه داشتن نرخ بهره در بازه ۴.۲۵ تا ۴.۵ درصد است. با وجود فشارها از سوی دولت ترامپ برای کاهش شدید نرخها، مقامات فدرال رزرو همچنان در موضع “صبر و مشاهده” باقی ماندهاند.
نرخ بهره و سیاست صبر و انتظار
در گزارش منتشرشده از سوی فدرال رزرو در روز جمعه، تأکید شده که بانک مرکزی قصد دارد پیش از هرگونه اقدام در خصوص کاهش نرخها، تأثیرات احتمالی تعرفهها بر اقتصاد را ارزیابی کند.
با وجود کاهش نسبی تورم که به نرخ هدف ۲ درصد نزدیک شده و بیکاری که همچنان در سطحی پایین است، فدرال رزرو به دنبال دریافت شواهد دقیقتری از روند آینده اقتصاد است.
در این گزارش آمده:
«موضع فعلی سیاست پولی به کمیته سیاستگذاری اجازه میدهد تا برای درک بهتر از چشمانداز تورم و فعالیت اقتصادی، صبور باشد و در زمان مناسب به تحولات واکنش نشان دهد.»
استقلال فدرال رزرو زیر ذرهبین سیاست
در حالی که شرایط اقتصادی فعلاً دلیلی برای کاهش نرخ بهره ارائه نمیدهد، دونالد ترامپ بار دیگر با حمله به فدرال رزرو، خواستار کاهش شدید نرخها به حدود ۱ یا ۲ درصد شده است—کاهشی که معمولاً در شرایط رکود اقتصادی اجرا میشود.
ترامپ حتی تهدید کرده که پاول را از سمت خود برکنار خواهد کرد؛ اگرچه طبق قانون، رئیسجمهور چنین اختیاری ندارد و فدرال رزرو نهادی مستقل محسوب میشود.
در واکنش به این تهدیدات، برخی نمایندگان کنگره از جمله جمهوریخواهان، از استقلال بانک مرکزی حمایت کردهاند و پیشنهادهایی برای تقویت این استقلال ارائه دادهاند.
تأثیر حمله آمریکا به ایران بر اقتصاد و تورم
یکی دیگر از موضوعات مهمی که انتظار میرود در جلسه سهشنبه مطرح شود، تأثیر اقتصادی حمله آمریکا به ایران است. این درگیری ممکن است بازارهای انرژی را با اختلال مواجه کرده و قیمت نفت را افزایش دهد.
پیش از حمله، گزارش فدرال رزرو نشان میداد که افزایش قیمت نفت ناشی از حملات هوایی اسرائیل به ایران، محدود بوده و نگرانی گستردهای در خصوص اختلال پایدار در عرضه جهانی بهوجود نیامده است.
اما با حمله مستقیم آمریکا به تأسیسات هستهای ایران و احتمال واکنش تهران از طریق بستن تنگه هرمز، نگرانیها افزایش یافته است. کارشناسان هشدار دادهاند که افزایش قیمت بنزین میتواند فشار بیشتری به مصرفکنندگان وارد کرده و موجب افزایش نرخ تورم شود.
جیمز نایتلی، اقتصاددان ارشد مؤسسه ING میگوید:
«در صورت تداوم تنشها، تورم میتواند به بالای ۵ درصد برسد، در حالی که رشد دستمزدها تنها حدود ۳.۵ درصد است. چنین شرایطی میتواند اقتصاد را با کندی بیشتری مواجه کند.»